Beleid
Heb je vragen over de nieuwe leerweg of het praktijkgerichte programma? Op deze pagina hebben we de veelgestelde vragen over het beleid verzameld. Staat je vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in.

Zoeken in de index
De Tweede Kamer wordt sinds voorjaar van 2017 geïnformeerd over Sterk beroepsonderwijs, waaronder de ontwikkeling van de nieuwe leerweg valt. Door middel van brieven en in overleggen wordt de Tweede Kamer op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Pas als er wet- en regelgeving voorligt, wordt de Tweede Kamer om besluitvorming gevraagd.
Het samenvoegen van de gl en de tl vraagt om een herclustering van de profielen, immers de gl en de tl kennen ieder andere profielen. Beide sluiten niet aan op de profielen van het havo. Daarbij kent het mbo geen profielstructuur. Het is van belang dat er toekomstbestendige profielen met bijbehorende vakkenpakketten komen, die voor scholen in alle verschijningsvormen voldoende herkenbaar zijn.
Bij het vaststellen van profielen en vakkenpakketten moet rekening gehouden worden met de aansluiting met de beroepsgerichte leerwegen, het havo en het mbo. Daarnaast moet bij het vaststellen van profielen en vakkenpakketten meer inhoudelijk rekening worden gehouden met hoe onderscheidend profielen zijn, welke vakken er worden gegeven en hoe het zit met de doorstroomrelevantie van vakken.
De keuze voor het aantal profielen kan dus niet los worden gezien van de vakkenpakketten die de leerlingen straks volgen.
Momenteel wordt onderzocht hoeveel en welke profielen worden ingesteld voor de nieuwe leerweg. Zodra hier meer over bekend is informeren we u via deze website en de nieuwsbrief.
Over het aantal profielen en bijbehorende vakkenpakketten in de nieuwe leerweg, eventuele koppelingen tussen praktijkgerichte programma’s en profielgebonden vakken, is nog geen beslissing genomen. Zie het antwoord hierboven voor nadere toelichting.
In de loop van 2022 zal meer bekend zijn over de contouren van de inrichting van de nieuwe leerweg en de wetswijziging die hiervoor nodig is. Zodra hierover meer bekend is dan wordt je geïnformeerd via deze website, de nieuwsbrief of bijeenkomsten. Over de wetswijziging wordt een internetconsultatie gehouden waarop je kunt reageren.
De inrichting van de nieuwe leerweg wordt op dit moment nog onderzocht. In de huidige situatie moeten zowel de gl- als de tl-leerlingen in zes vakken (+ de drie verplichte vakken) examen afleggen. OCW geeft er voor de nieuwe leerweg op dit moment de voorkeur aan om zes vakken, waaronder het praktijkgericht programma, verplicht te stellen. OCW is van mening dat het voor scholen belangrijk is voldoende ruimte in het curriculum te hebben voor het bieden van eigen keuzes daarom kiest zij er niet voor om het praktijkgerichte programma boven op het bestaande curriculum te plaatsen. Door te kiezen voor zes vakken is sprake van maatwerk voor leerlingen en ruimte om het onderwijs beter aan te sluiten op vervolgopleidingen.
Het Platform-TL, SPV en de VO-raad hebben de voorkeur om zeven vakken verplicht te stellen voor alle leerlingen, omdat zij van mening zijn dat dit beter past bij de motivatie van alle gl/tl-leerlingen. Daarnaast heeft iedere leerling dan automatisch doorstroomrecht tot het havo na het behalen van het diploma.
Over de vraag of het 5 + 1 of 6 + 1 wordt, wordt op dit moment het gesprek gevoerd. Zodra hier meer over bekend is informeren we u via de website en de nieuwsbrief.
De wet maakt het mogelijk om vanuit de gemengde en theoretische leerwegen doorlopende leerroutes met het mbo in te richten. Aangezien deze twee leerroutes de komende jaren worden samengevoegd, blijft dit ook in de toekomst mogelijk. Sterker nog, het wordt juist interessant om nu als mbo de samenwerking met vmbo-gl en -tl op te zoeken.
Wij verplichten pilotscholen om een samenwerking met het mbo (en havo) op te zetten of te intensiveren ten behoeve van het opbouwen en onderwijzen van het praktijkgericht programma. Te denken valt aan het opstarten van een samenwerking op het gebied van levensechte opdrachten, gebruik van mbo-faciliteiten, gezamenlijk LOB, stages, inzet van mbo-docenten/-studenten, enzovoort. Maar dus ook het inrichten van doorlopende leerroute(s).
Overigens kunnen ook de niet pilotscholen de samenwerking in de regio oppakken, zodra de concept examenprogramma’s bekend zijn. Ze kunnen dan het vak extra-curriculair aanbieden. Juist voor mavo’s die op dit moment nog weinig regionale contacten hebben, is het wenselijk om het gesprek over vmbo – mbo tijdig te voeren.
Scholen die niet mee kunnen doen aan de pilot praktijkgerichte programma’s nieuwe leerweg, hoeven niet te wachten met het invoeren van een praktijkgericht programma. Zij mogen altijd een extra vak aan hun leerlingen aanbieden en die kan (een variant op) een praktijkgericht programma zijn. U kunt daarbij uitgaan van de concept examenprogramma’s, maar kunt ook een eigen invulling geven aan het praktijkgerichte programma bij u op school. Een extra vak hoeft niet afgesloten te worden met een examen en telt in elk geval niet mee in de slaag- zakregeling.
U kunt ook starten met het opbouwen van een netwerk van bedrijven rond uw school, waar leerlingen kennis kunnen maken met de beroepspraktijk (dat kan nu al) en waarmee u opdrachten ontwikkelt en het aanhalen van de contacten met het mbo.
Vmbo en mbo kunnen doorlopende leerroutes ontwikkelen vanuit de gemengde en theoretische leerweg naar een mbo-3 en 4 kwalificatie. Deze mogelijkheid zal er na de samenvoeging van de leerwegen ook zijn. Of dit versneld kan, hangt af van de afspraken die het vmbo en mbo daar samen over maken. De wet biedt deze ruimte.
Er bestaat geen voorbeeld van een invoeringsplan, maar we helpen je wel bij het maken van plannen voor de invoering van de nieuwe leerweg op school. Je kunt bijvoorbeeld de training 'Visieontwikkeling' volgen, waarin je onder begeleiding van een deskundige coach een visie ontwikkelt voor jullie school. Kijk voor het complete aanbod scholing op www.bijscholingvmbo.nl/nl.